Tulevaisuuden kotien ominaisuuksia

Tulevaisuutta on mahdotonta täysin ennustaa. On kuitenkin nähtävillä trendejä, joiden voi olettaa tulevaisuudessakin pitävän pintansa ja vaikuttavan tulevaisuuden kotien rakentamiseen. Kerromme näistä trendeistä tässä artikkelissa.

Energiatehokkuuden suosiminen jatkuu

Energiatehokkuudesta luopuminen olisi suorastaan typerää ja luultavasti sen merkitys korostuu entisestäänkin tulevina vuosina. Todennäköisesti energiatehokkuuden parantamiseen keksitään aivan uudenlaisia ratkaisuja, jotka auttavat pitämään tulevaisuuden kodit erityisen energiatehokkaina. Energiaa ei ole varaa tuhlata! On toivottavaa, että tulevaisuudessa pystyttäisiin suosimaan entistä paremmin ympäristöystävällisiä energiamuotoja. Ehkäpä aurinkokennot löytyvät tulevaisuudessa yhä useammasta suomalaiskodista.

Minimalismi pitänee pintansa tulevaisuudessakin

Minimalismi on tällä hetkellä suosittu trendi ja se pitänee jatkossakin pintansa, ainakin tietyn ihmisryhmän keskuudessa. Mahdollisimman minimalistiset sisustusratkaisut sekä mahdollisimman pienikokoiset asunnot voivat auttaa tekemään asumisesta erityisen tehokasta.

Jo nyt monin paikoin korostetaan sitä, ettei kaikkea tarvitse ostaa omaksi ja monien asioiden lainaaminen on ihan hyvä valinta. Nykyisin netistä löytyy monia tavaroiden lainaamiseen keskittyviä palveluita ja osa on sellaisia, joissa myös yksityishenkilöt voivat lainata tavaroita toisiltaan. Jos omistat esimerkiksi lasten turvaistuimen, mutta sinulla ei ole omaa autoa, saatat tarvita istuinta hyvin satunnaisesti. Tällöin voit ansaita pientä lisätuloa vuokraamalla istuinta satunnaiskäyttöön muille. Sama koskee monia harrastusvälineitä, joita tarvitaan vain satunnaisesti. Kun kaikkia tavaroita ei osteta omaksi ja kun sisustuksessakin suositaan minimalistista otetta, säästetään säilytystilaa eikä suuria asuntoja tarvitse enää hankkia tavaroiden säilyttämistä varten.

Etenkin suurimmissa kaupungeissa suositaan todennäköisesti jatkossakin mahdollisimman pieniä koteja, joiden rakentamisessa ja sisustamisessa pyritään luomaan mahdollisimman tehokkaita tehoneliöitä. Asumisen kalleus ajaa ihmiset etsimään mahdollisimman kustannustehokkaita ratkaisuja. Tosin tällä hetkellä Helsingissä joutuu miniomakotitalostakin maksamaan yleensä yli 200 000 euroa, mikä on monelle aivan liian kova hintalappu. Mutta ehkäpä miniomakotitalojen rakentamisen yleistyessä onnistutaan luomaan rakennustapoja, jotka tekisivät rakentamisesta entistä edullisempaa laadusta tinkimättä.

High tech- ja internet-ratkaisujen merkitys kodeissa kasvaa

Tulevaisuudessa on todennäköistä, että erilaisten huippumodernien high tech -ratkaisujen suosio sekä merkitys kodeissa tulee kasvamaan. Niiden avulla voidaan lisätä niin kotien viihdetarjontamahdollisuuksia kuin turvallisuuttakin. Todennäköisesti Suomenkin turvallisuustilanne tulee huonontumaan entisestään eikä turvallisesta lintukodosta voida enää puhua. Tällöin myös oman kodin turvaaminen on entistä tärkeämpää ja erilaisten high tech -ratkaisujen kautta voidaan pyrkiä saavuttamaan erilaisia turvaratkaisuja.

Myös nettiyhteyksien merkitys todennäköisesti kasvaa, jolloin on entistäkin tärkeämpää, että uusista kodeista on mahdollista muodostaa tehokas ja nopea nettiyhteys, jonka kautta voi hoitaa niin tärkeitä asioita kuin hankkia laajaa viihdetarjontaakin suoraan omaan kotiin.

Kotoa käsin työskentely freelancer- tai etätyöperiaatteella tullee myös kasvamaan tulevaisuudessa, joten kodin nettiyhteyden tulee pelittää myös tällaisessa ammattimaisessa käytössä. Lisäksi yhteyksien turvallisuuteen tulee kiinnittää entistäkin enemmän huomiota, jotta tietoturva pitäisi myös kotoa käsin työskenneltäessä. Koteja käytetään entistäkin tehokkaammin hyödyksi, kun niitä käytetään asumisen lisäksi myös työntekoon!